Wednesday, 26 November 2014

Tips Tanak Nasi

Sukatan air yg betul penting dlm memastikan nasi masak dengan sempurna (tak lembik/ mentah).

Assalamualaikum & hai.

Harini kita ke dapur pula. Sukatan air memang penting dalam sesi menanak nasi. Nampak mudah tapi memang mudah dgn cara berikut:

Air hanya perlu disukat menggunakan ruas jari. Guna ruas jari?

Yes. Lepas dah cuci beras 2 - 3 kali, isi air. Letakkan jari telunjuk atau hantu di atas permukaan beras. Isi air sehingga mencecah ruas pertama jari anda dan ia menandakan sukatan airnya sudah mencukupi. InshaAllah, nasi akan masak dengan sempurna.

Sumber: tms-mestory.blogspot.com

Alternatively, boleh guna cawan. Kalau beras 1 cawan, air yg diperlukan ialah 1¼ cawan yg sama. Kalau tanak nasi yang banyak, kaedah sukatan cawan lebih praktikal.

Artikel Penuh: Teknik Tanak Nasi

Honestly nuha pun masih tak handal lagi dlm acara tanak nasi. Dulu bujang guna periuk kecil. Lebih mudah and confident sukat air.

Bila dah tukar status, saiz periuk pun tukar jugak. Mula2 dulu memang kekok. Selalu terlembik sebab lebih air. Sekarang makin pandai.. guna tips di atas :)

Sama juga macam bisnes. Dulu nuha tak reti nak berniaga. Lagi2 nak berniaga supplementary products. Bukan boleh sebarangan. Tapi sama macam acara tanak nasi tadi..

Praktis.. praktis dan terus praktis. Lengkapi diri dgn ilmu dan teknik yg betul. Tak rugi mencuba. Kita tak tahu potensi diri sampai la kita cuba sendiri sesuatu bidang tu.

Setuju?

Hubungi nuha utk konsultasi penyusuan susu ibu & kesihatan, produk Shaklee, atau jika ingin menambah pendapatan dengan Shaklee.

Baca: Promosi Omega Guard

Nuha
017-4991289 (sms/ whatsapp)
SID1017481
FB: nuha hayati

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan anda ke blog Nuha. Komen-komen positif dan membina adalah amat dialu-alukan. Terima kasih.