Assalamualaikum.. Hai semua.
Harini jum kita fahamkan apa tu Indeks Glisemik.
Apa itu
Indeks Glisemik/Glycemic Index (G.I)?
Glycemic
Index merupakan tahap pengukuran kualiti untuk karbohidrat dalam sesebuah
makanan, berdasarkan berapa pantas 50g karbohidrat tersebut untuk menaikkan
paras glukosa dalam darah.
Kadang-kadang, ia juga merujuk kepada berapa pantas
insulin yang akan dirembeskan (oleh pancreas) sebagai tindak balas oleh
karbohidrat tersebut, dan berapa pantas karbohidrat tersebut dicernakan. Nilai
rujukan untuk G.I ialah 100 (iaitu nilai G.I untuk glukosa).
Adakah
G.I juga terdapat kelasnya yang tersendiri?
Makanan
berkarbohidrat secara umum dibahagikan kepada 3 kelompok, iaitu G.I Tinggi
(melebihi paras 70), G.I Sederhana (antara 55 – 70), dan G.I rendah (di bawah
paras 55).
Bagaimana
nilai G.I dalam sesebuah makanan ini ditentukan?
Untuk
menentukan nilai G.I dalam sesebuah makanan (sebagai contoh makanan A), makanan
A akan diberikan kepada beberapa orang sukarelawan (untuk mendapatkan keputusan
yang purata).
Sukarelawan ini akan memberikan sampel darah mereka dalam julat
waktu yang berbeza, dalam tempoh 2 jam, untuk diuji paras glukosa dalam darah
mereka. Nilai tersebut kemudiannya diplotkan pada sebuah graf dan nilai G.I
kemudiannya ditentukan menggunakan rumus kamiran (Integration) menggunakan
komputer.
Mengapa
pentingnya untuk memahami konsep G.I?
Semakin
tinggi nilai G.I sesebuah karbohidrat, maka semakin banyak insulin yang akan
dirembeskan dek kerana tindakbalas karbohidrat tersebut. Ini menjurus kepada
terjadinya fenomena yang dikenali sebagai “Insulin Spike”.
Ketika fasa ini,
insulin akan dirembeskan dengan mendadak pada kadar yang banyak, untuk membantu
transportasi glukosa ke dalam sel.
Ini
mengakibatkan paras glukosa dalam darah jatuh kembali dengan mendadak, dan otak
akan mula berfikir bahawa badan kekurangan sumber glukosa, sekaligus memberikan
isyarat bahawa tubuh badan masih lapar dan memerlukan lebih makanan, sekaligus
mengakibatkan anda makan secara berlebihan kelak.
Sekarang anda faham mengapa
anda tidak pernah berasa puas atau kenyang setelah mengambil minuman/ makanan
yang manis?
Apa yang
saya perlu tahu lagi tentang “insulin spike”?
Secara umumnya, kita
sedia maklum bahawa fungsi hormon insulin adalah sebagai hormon yang bertanggungjawab
untuk 4 perkara berikut (disusun mengikut turutan):
1 –
membawa glukosa ke dalam sel
2 –
menukarkan glukosa kepada glycogen di dalam sel
3 –
membawa glycogen yang berlebihan di sel untuk disimpan sementara di hati
4 –
menukarkan glycogen yang berlebihan di hati kepada LEMAK
Memandangkan
insulin adalah hormon yang bertanggungjawab kepada 4 proses biokimia di atas,
maka secara teorinya, jika kita berjaya mengurangkan kadar rembesen insulin,
secara tidak langsung kita sebenarnya berjaya mengurangkan risiko untuk
karbohidrat yang diambil ditukarkan kepada lemak badan.
Maksudnya,
untuk mengurangkan kebarangkalian terjadinya “insulin Spike”, kita haruslah
memilih makanan ber G.I rendah!
Makanan ber-GI rendah pilihan nuha?
Semestinya ESP! ESP mengandungi kandungan Indeks Glisemik yg rendah iaitu 39 je. Satu hidangan ESP adalah bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, takde kolesterol, takde asid urik dan sangat mudah diserap oleh tubuh.
Nuha in loved dengan Shaklee sebab ESP. Memang terbaiklah!
Hubungi nuha utk sebarang
pertanyaan dan pesanan.
Double Promo Meal Shakes beli 3 FREE 1 utk anak2 tersayang & Promo Collagen Powder
beli 6 FREE 1 utk mama vogue yg awet muda.
Nuha
017-4991289 (sms/ whatsapp)
SID1017481
FB: nuha hayati